yandex

Dünya Gazetesi - 2009

Dünya Gazetesi - 2009
Santaş İzolasyon, tarımdaki etkinliğini artırıyor
 
İSTANBUL - Tarımın özellikle ekonomik krizden en az etkilenen sektörler arasında yer alması ve küresel ısınma sonucu her geçen gün suya duyulan ihtiyacın artması nedeniyle bu alanı tercih ettiklerini bildiren Madenlioğlu, pazarda gördükleri açığın ardından çalışmalarını sulama göletleri yapımıyla sınırlı tutmayıp ürün yelpazelerini genişletme kararı aldıklarını açıkladı. Geçen yıl Firestone'un kauçuk membran sulama havuzlarının bayiliğini alarak bu ürünün uygulama ve satışını gerçekleştirmeye başladıklarını kaydeden Nurettin Madenlioğlu, orman yangın havuzları, aynı zamanda beton sulama havuzlarının izolasyonunu da yaptıklarını ifade etti. Ayrıca 100 litreden 25 tona kadar polietilen su depoları satışı gerçekleştirdiklerine de değinen Madenlioğlu, bu ayın sonuna kadar sebze fidesi satışına başlamayı planladıklarını söyledi. Çalışmalarını bununla sınırlı tutmayıp özellikle havuza yönelik faaliyetlerini geliştireceklerine işaret eden Nurettin Madenlioğlu, yine bu ayın sonuna kadar havuz sularının buharlaşmasını engelleyen gölgelik satışına başlamayı planladıklarını açıkladı.
 
Sulama havuzları için hizmet verdikleri, kauçuk membran kaplamanın henüz yeterli ölçüde tanınmadığını, tanıyanların da yüksek maliyetli bir yatırım olduğunu düşündüklerini bu yüzden tercih edilme oranının azaldığını anlatan Nurettin Madenlioğlu şunları söyledi: "Tüm dünya küresel ısınma tehdidi altında. Bugünden sonra artık zengin su kaynaklarına ulaşılması mümkün değil. Bu nedenle var olan suyun boşa akıtılmasının engellenip depolanması tarımsal sulamada hayati önem taşıyor. Bu durum göz ardı edilmeyerek bu yöndeki bir yatırım için çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Havuzsuz damlama olmaz. Öncelik sırası havuz kurulmasında olmalı. Damlama sulama yatırımında olduğu gibi sulama havuzu yatırımı da yüzde 50 hibe ile desteklenmeli."
 
Çiftçinin özellikle geçen yıl yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle bu yıl yatırım yapmakta zorlandığına değinen Nurettin Madenlioğlu, bu noktada Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri kredilerinin devreye girdiğini ancak yeterli olmadığını anlattı. Banka kredileri verilirken özellikle gelir belgesi istenmesini doğru bulmadığını kaydeden Madenlioğlu, "İlk kez ekim yapacak bir çiftçinin gelir belgesi göstermesi imkânsız. Sektörün daha çok canlanabilmesi için bu kredilendirmeler yapılırken bir takım esneklikler tanınmalı" ifadesini kullandı. Aynı şekilde kredi verilirken kredi verilecek ürünün standardına da bakılması gerektiğini vurgulayan Madenlioğlu, "Bugün kamyon brandasından dahi sulama havuzu yapana kredi veriliyor. Bu tür krediler hem kullanıcıyı hem de krediyi veren bankayı sıkıntıya sokar. Bu nedenle kredi verilen ürünün kalitesine dikkat edilip bir ürün standardı getirilmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.
 
Sulama havuzu yapımında kullanıcının bilinçlenmesi ve kaliteli ürünü tercih etmesi gerektiğini dile getiren Nurettin Madenlioğlu, kullanılan malzemenin iklim şartlarına uygun olup esneklik gösterebilmesi gerektiğini anlattı. Hizmet verdikleri ürünlerinin yüzde 300 elastik olduğunu, hava sıcak olduğu dönemlerde ürünün gevşeyerek esnediğini, soğuk olduğunda ise büzülerek kendisini koruduğunu ifade eden Madenlioğlu, "Aynı zamanda elektrikle bir iş yapmıyoruz. Parçaları soğuk yapıştırma yöntemiyle birleştiriyoruz. Bu da ürünün ömrünü uzatıyor" dedi. Küçük havuzlarda tek parça ile çalıştıklarını büyük havuzlarda ise parçaları soğuk yapıştırma yöntemiyle birleştirdiklerini vurgulayan Nurettin Madenlioğlu, böylece hizmet verdikleri mebranda ısıtma ve kaynatma olmadığı için birleşim yerlerinde incelme ve deformasyon olmadığını, PVC ve Polietilen havuz mebranlarından avantajlı duruma geçtiklerini ifade etti. Uyguladıkları ürünle ilgili Almanya'da bir test yapıldığını da anlatan Nurettin Madenlioğlu, bu testte ürünün 75 yıl dayandığının tespit edildiğini bildirdi. İspanya'da ilk havuzun 1973'te yapıldığını açıklayan Madenlioğlu, üretici firma Firestone'un ise sertifikalı 20 yıllık garanti verdiğini açıkladı. 
 
 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU