Kültüre alınmış sebzelerin incelenmesinde değişik sınıflandırma şekilleri mevcuttur. Bunlar;
Yetişme mevsimine göre
Kültürlerine göre (Yetişme sistemlerine göre)
Yenilen kısımlarına göre
Botanik özelliklerine göre
Serin iklim sebzeleri: Aylık ortalama 15-18 °C‘ sıcaklıklarda en iyi gelişimi gösterirler. Maksimum sıcaklık; 27-30 °C minimum sıcaklık; 2-4 °C sıcaklıklarda bitki gelişimi devam eder.
- Bezelye
- Pazı
- Ispanak
- Lahana
- Sarımsak
- Kırmızı Pancar
- Soğan
- Kereviz
- Turp
- Brokoli
- Tere
- Bakla
- Maydanoz
- Brüksel Lahanası
- Marul
- Enginar
- Pırasa
- Havuç
Sıcak iklim sebzeleri: Aylık ortalama 25-30 °C ‘ sıcaklıklarda en iyi gelişimi gösterirler. Maksimum sıcaklık; 35-36 °C minimum sıcaklık; 9-10 °C sıcaklıklar bitki gelişimini devam ettirir.
- Biber
- Bamya
- Domates
- Fasülye
- Hıyar
- Kavun
- Karpuz
- Kabak
- Patlıcan
- Mısır
- Patates